I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Vinterrusta din bil

Många överraskas varje år när blixthalkan kommer, och det sker mängder med avåkningar och krockar på grund av att sommardäcken fortfarande sitter på. Därför rekommenderar vi att byta till vinterdäck i god tid och att rusta bilen rätt.

Fronten av en Volvo XC60 på vinterväg.

Tips för en säkrare bil i vinter

Förutom att byta till vinterdäck, kan du rusta bilen för snö och kyla och på så sätt slippa problem med bilen inte startar.

Frostskydd i spolarvätskan och kylaren

Kontrollera frostskyddet i kylaren med en glykolprovare, fyll på vid behov. Se över och fyll på frostskydd i spolarvätskan.

Se över dörrar och lås

Torka av dörrlisterna och behandla de​m med silikonspray. Det minskar risken att de fryser fast. Har du en gammal bil kan du skaffa låsolja till dörrlåsen och smörj låsen innan det blir kallt.

Klarar batteriet kylan?

Ett batteri laddas ur snabbare i kyla, byt vid behov, se till att batterivattnet täcker cellerna. Se till att batteriet är rent så fungerar det bättre.

Fixa greppet med grus i petflaska

Förvara en plastflaska med grus i bilen. Gruset är bra om man har kört fast, men kan också användas i förebyggande syfte. Häll ut lite grus vid däcken när du ska parkera på kvällen. Ställ sedan bilen på gruset så kommer du loss lättare nästan morgon, oavsett temperatur eller väder.

Säkerhetsutrustning som är viktig att ha i bilen

  • Varningstriangel ska alltid finnas med i bilen.
  • Isskrapa och snöskyffel.
  • Startkablar. Om du eller någon annan behöver starthjälp.
  • Extra filt och varma kläder.
  • Reflexväst. Tänk på att du syns extremt dåligt i vintermörkret när du rör dig runt bilen vid vägen.
  • Förbandsväska
  • Ficklampa och extra batterier
  • Bogserlina
Grå Volvo XC60 med takbox och öppen baklucka står parkerad i vinterlandskap.

Ta bilen till skidsemestern

Planerar du att bila till fjällen? Kom ihåg att se över så du har rätt försäkringar både i och utanför bilen. Läs våra tips för en säkrare bilresa.