I samarbete med Volvo Cars sedan 1959

Tips till dig som ska bila utomlands

Ska du ut och bila i Europa? Då kan du behöva Trygghetspaketet för att kunna få hyrbil och sänkt självrisk på vagnskadeförsäkringen ifall du krockar. I vissa länder behöver du dessutom ha med dig ett Grönt Kort som bevisar att din bil är försäkrad.

Volvo XC60 åker på bergsväg

På den här sidan har vi samlat och tips och råd inför bilsemestern. Har du specifika frågor eller är osäker på vad som gäller i det land som du tänkt besöka kan du höra av dig till oss så hjälper vi dig - 031-345 67 00.

Ta med Grönt Kort

Grönt Kort är beviset på att bilen är försäkrad. Du kan beställa det kostnadsfritt av oss och det gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet.

Beställ Grönt Kort

Lägg till Hyrbils­försäkring

Vi rekommenderar att du kompletterar din bilförsäkring med Trygghetspaketet, om du inte redan har det. Med Trygghetspaketet får du hyrbil om din egen bil skadas och det tar mer än tre dagar att få den reparerad. Du får även sänkt vagnskadesjälvrisk ifall du krockar. Trygghetspaketet är ett bra skydd så att semestern inte blir förstörd på grund av att bilen skadas. Du kan lägga till Trygghetspaketet om din bil är yngre än 10 år.

Läs mer om våra Trygghetspaket.

Beställ internationellt körkort

I vissa länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Det är speciellt viktigt om du tänker hyra bil under din vistelse i landet. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort och beställs av Motormännens Riksförbund.

Packa med reflexväst och varnings­triangel

Många länder inom EU kräver att det ska finnas minst en reflexväst i bilen. Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren och används om man måste kliva ur bilen på en trafikerad väg. Därutöver är det lika självklart att ha en varningstriangel i bilen på semesterresan, som hemma i Sverige. Både enligt lag och sunt förnuft. Blir du stoppad och inte har triangel i bilen kan du få dryga böter i vissa länder.

Prata inte i telefon när du kör

Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna ännu hårdare – där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna. Den som åker fast riskerar höga böter.

Skydda dig mot stöld och inbrott

Det är extra viktigt att tänka på stöld- och inbrottsrisken när du kör bil utomlands. Tjuven ser din bil med utländska skyltar och förutsätter att den är full med kameror, kläder och annat som kan säljas vidare.

  • Låt aldrig stöldbegärliga föremål ligga synligt.
  • Lås och larma alltid.
  • Töm bilen, särskilt när du lämnar den över natten.
  • Använd rattkrycka som extralås.
  • Undvik parkering på ödsliga platser.

Läs om hur du undviker inbrott i bilen.

Man med mobil står vid passagerarsidan av Volvo XC60

Vid skada utomlands

Det finns en speciell grupp hos oss som tar hand om dig om du råkar ut för en skadehändelse utomlands. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt.

Ring +46-31-345 69 30 eller mejla till utlandsskador så tar vi hand om dig och sköter kontakten med andra bolag om det behövs.

Läs om vad du ska göra om du råkar ut för en skada under din bilresa utomlands

Hjälp via vår app

Ladda gärna ner vår App så har du hjälpen med dig, även utomlands. I den hittar du information om vad du ska göra när det har hänt något och du kan göra din anmälan direkt via appen. Appen finns både för Iphone och för Android.

Ladda ner Volvia-appen

Par lastar in packning i bagageutrymmet på en Volvo V60

Packa bilen rätt

Handfasta tips för hur du på bästa sätt packar bilen och på så vis undviker onödiga risker och skador. 

Flicka med vinterkläder sitter i framåtvänd bilbarnstol

Barns säkerhet i bilen

Att barn sitter säkert i bilen är alltid viktigt, både när du kör hemma och på bilsemestern. 

Hund sitter i hundbur i en Volvo XC60

Resa med djur

Vi listar tre saker som du måste ha koll på när du har fyrbenta vänner i bilen.