I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Övningsköra privat

Hur gäller bilförsäkringen? Får man ha passagerare i bilen? Det finns många frågor man vill ha svar på när man ska övningsköra med dottern, sonen eller någon annan. Vi hjälper dig att navigera rätt bland tillstånd och regler så att ni kan komma igång med övningskörningen.

Tonåring övningskör.

Så gäller bilförsäkringen

Vid övningskörning räknas handledaren som förare. Bilförsäkring gäller därför på samma sätt som när någon som har körkort kör bilen.

En förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla är dock att både den som övningskör och den som sitter bredvid uppfyller Transportstyrelsens krav och regler för övningskörning.

Ansök om körkorts­tillstånd och handledar­bevis

Från och med 16 års ålder är det fritt fram att börja övningsköra. Tre saker måste däremot vara på plats innan ni ger er ut på vägarna: 

  1. Gå en introduktionsutbildning – både handledare och elev måste gå denna kurs hos en körskola.
  2. Ansök om körkortstillstånd – eleven, ditt barn eller annan person du hjälper med körkortet, behöver ansöka om körkortstillstånd hos transportstyrelsen. Själva tillståndet kostar ingenting, men det obligatoriska synintyget medför en kostnad.
  3. Ansök om handledarbevis – för att eleven ska få övningsköra med dig behöver du godkännas som handledare. Du ska vara minst 24 år och haft körkort i 5 år för att kunna ansöka om handledarskap.

Att tänka på när ni börjar övnings­köra

  • Öka svårighetsgraden efter hand – det är lätt att överskatta sin förmåga, särskilt i början. Planera därför körningen utifrån elevens förutsättningar. Börja till exempel inte med att övningsköra under dåliga väderförhållanden eller på högtrafikerade vägar. Allt har sin tid.
  • Varva teori och praktik – gå först igenom de teoretiska delarna och öva sedan i verkligheten.
  • Om eleven går i körskola – följ den plan som lagts upp, ligg inte före. Via körskolan får eleven lära sig aktuella lagar och krav som ni sedan kan öva på hemma.
  • Glöm inte den gröna övningskörningsskylten när ni är ute och kör –  beställ övningskörningsskylt.

Frågor och svar om övningskörning