I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Sommar­däck

Förbered dig inför sommarsäsongen genom att byta till sommardäck och kontrollera mönsterdjupet i tid. Sommardäck är anpassade för varmare temperaturer över +5 °C. Dessutom är däckmönstret utformat för att effektivt leda bort vatten så att du slipper vattenplaning.

Sommardäck på en XC60 parkerad vid natur.

Läs mer om:

Datum för sommar­däck

Finns det snö, snömodd, is eller frost på vägen ska vinterdäcken sitta på. I slutändan är det alltid polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

 • Mellan 1 april – 30 november får du använda sommardäck om det inte råder vinterväglag.
 • Efter 15 april är det inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag. 

Undantag

I vissa fall får du köra med sommardäck även om det råder krav på vinterdäck. Du får bland annat köra bilen till besiktning om du tar närmaste vägen och, i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen utan vinterdäck.

Undantag från krav på vinterdäck hos Transportstyrelsen

Mönsterdjup för sommar­däck

Lagen kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter för sommardäck. Det ska jämföras med att nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på 7–8 millimeter.

För att färdas säkert på våta och ibland hala vägar rekommenderar vi att sommardäcken har ett mönsterdjup på minst 3 millimeter, men gärna mer. Är mönsterdjupet mindre än 3 millimeter ökar risken för vattenplaning och bromsförmågan försämras betydligt med slitna däck. Har däcken otillräckligt mönsterdjup riskerar du dessutom böter på 1 200 kronor. 

Du kan snabbt kontrollera mönsterdjupet med en tumstock eller med en mönsterdjupsmätare.

Bäst däck för din bil

När du ska hitta bra sommardäck till din Volvo behöver du ha några saker i åtanke.

Biltillverkarens rekommendationer

Många biltillverkare provar ut däck i samband med att en bilmodell utvecklas. Som Volvoägare kan du få konkreta rekommendationer för vad som passar just din bil.

På Volvo Cars webbplats kan du fylla i registreringsnummer och se vilka sommardäck som passar just din bil.

Sommardäck för din Volvo

Välj rätt däck­dimension

Du hittar information om godkända hjul- och däckdimensioner för din bil i registreringsbeviset.

Titta på märkningen ”European Tyre Label”

Inom EU finns den gemensamma däckmärkningen European Tyre Label som graderar däck utifrån tre egenskaper: bränsleförbrukning, våtgrepp och ljudnivå.

Bra betyg i samtliga kategorier är lika med lägre rullmotstånd (minskad bränsleförbrukning), kortare bromssträcka på vått underlag och mindre däckbuller.

Europeiska kommissionens guide om däckmärkning (107 KB, PDF).
Obs. informationen är på engelska.

Så byter du till sommardäck själv

 1. Sätt bäst däck bak på bilen för att undvika sladd.
 2. Skifta plats på hjulen för ett jämnt däckslitage. Märk upp vilken sida de har suttit på – exempelvis V för vänster och H för höger – när du byter mellan vinter- och sommardäck.
 3. Håll koll på rotationsriktningen. Om du har rotationsbestämt däckmönster finns det en pil på däcksidan som visar däckets rotationsriktning. Se till att den pekar rätt, det vill säga mot färdriktningen.
 4. Efterdra hjulmuttrar när däcken fått rulla några mil.

Boka tid för däckskifte

Vill du ha hjälp med att byta däck kan du alltid kontakta din lokala Volvohandlare.

Hitta Volvohandlare

 
 

5 tips för dina sommar­däck

 • Kör inte med odubbade friktionsdäck under sommaren även om det är tillåtet. Gummiblandningen i dessa däck är anpassade till kalla temperaturer och däcken får därför sämre fäste än sommardäck.
 • Kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Och gör det helst när däcken är kalla. Att köra med däck med för lågt tryck ökar olycksrisken, slitage och bränsleförbrukning.
 • Kontrollera hjulinställningen. Felaktigt inställda hjul påverkar bilens köregenskaper och sliter däcken ojämnt.
 • Förvara däck du inte använder torrt och mörkt. För perfekt förvaring kan vi rekommendera ett däckhotell hos din auktoriserade Volvoverkstad. När däcket använts 5–6 år bör du göra en noggrann kontroll och byta ut det om det finns tecken på sprickbildning eller andra skador – även om mönsterdjupet är bra.
 • Använd fälglås för att helt förhindra stöld av fälgar. Läs mer och köp Rimgard till din bil eller kontakta din auktoriserade återförsäljare av Volvo.

Frågor och svar

Tekniker byter däck på en vit bil.

Vid stöld av däck

Har du halv- eller helförsäkring kan du få ersättning om dina däck blir stulna, oavsett om de sitter på bilen eller om du förvarar dem i ett garage. Hos oss på Volvia gör vi inget avdrag när fälgar ersätts under de fem första åren från det att de är nya.
Servicetekniker kontrollerar elmotorn på en Volvo XC40 Recharge.

Serva bilen

Regelbunden service förebygger dyra reparationer och kan till och med bidra till en lägre bränsleförbrukning. Vi reder ut vad som ingår och hur försäkringen påverkas.

Volvokort och mobiltelefon som visar CarPay-appen.

Delbetala med CarPay

Funderar du på att köpa nya sommardäck? Via CarPay kan du delbetala dina däck upp till 12 månader räntefritt.

Vinterdäck Volvo XC60.

Vinterdäck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att du använder vinterdäck om det är vinterväglag. Läs om olika däcktyper och vad du ska välja.