I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Sätt bältet rätt

Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Bältet ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren – inte över magen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

Hur ska bilbältet sitta egentligen?

Titta på filmerna för att lära dig hur bilbältet ska sitta på både mindre och lite större barn. 

Bältet skyddar bäst utan tjocka kläder 

Att använda bälte är en självklarhet för svenska föräldrar. Men för att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen, speciellt för barn som sitter framåtvända. Därför ska en huvudkudde aldrig placeras så att bältet förflyttas från barnets axel.

Tjocka vinterjackor och overaller ökar dessutom risken avsevärt för att bilbältet hamnar fel. Det utsätter barnet för större risk för allvarliga skador vid en olycka. 

Hela 89 % av de svenska föräldrarna känner till att det är säkrast att ta av barnets vinterkläder, visar vår årliga undersökning om barnsäkerhet. Men trots det är det endast 49 % som alltid eller oftast tar av eller knäpper upp barnets vinterkläder. Sofia Bergfors fortsätter:  

Visste du att...

Redan vid låga hastigheter blir kraften stor vid en eventuell krock. Utan bälte klarar en vuxen person i bästa fall en krock i ungefär 7 km/tim förutsatt att hen är förberedd och kan hålla emot. Den förmågan och kraften har inte barn. Det kroppen utsätts för vid en krock i 50 km/tim motsvarar ett fall från tredje våningen. 

 

Illustraion - jämförelse mellan frontalkrock och fall från våningshus.
Flicka i bakåtvänd bilbarnstol petar sin pappa på näsan.

Montera bilbarnstol

Det är viktigt att barn sitter i bilbarnstol, men det är minst lika viktigt att bilbarnstolen är monterad på rätt sätt. Här kan du se film och läsa om hur du monterar stolen.