I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Bra däck ger säkrare bilkörning

Däck är en färskvara. Gamla däck och dåligt mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt grepp på halt underlag. Därför är det viktigt att hålla koll på både mönsterdjupet, ålder och skicket på däcken oavsett om det är sommar- eller vinterdäck.

Volvo XC90 däck.

Kontrollera mönster­djup och luft­tryck

Du kan själv kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck varje gång du byter däck, men helst oftare. Om du kör mycket är det extra viktigt att hålla koll på mönsterdjupet. När du byter däck – fundera på om mönsterdjupet är tillräckligt bra för att klara hela säsongen eller om du behöver köpa nya däck

Med rätt lufttryck och bra mönsterdjup blir däckens prestanda bättre och bilen säkrare att köra.

Mönsterdjupet

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 millimeter, sommardäck 7–8 millimeter. Lagen kräver minst 1,6 millimeter på sommardäcket och 3 millimeter på vinterdäcket. Måttet ska tas på det sämsta stället.

Det är viktigt att känna till att risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönstret på sommardäcken kommer ner till 3 millimeter. Detsamma gäller bromsförmågan på våt vägbana. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 millimeter. Vinterdäck med mindre än 4-5 millimeter mönsterdjup bör inte användas i trafiken.

Lufttrycket

I bilens instruktionsbok hittar du information om rekommenderat lufttryck i däcken. Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck. Att köra med för lågt tryck ökar olycksrisken och slitaget samt gör att bränsleförbrukningen ökar. Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.

Däckens ålder

Livslängden för däck varierar väsentligt främst beroende på om det är sommar eller vinterdäck, hur de förvaras, vilken tillverkare det är, hur de körs, om det är rätt däcktryck, vilket klimat de brukas i. Däckmönstret är avgörande, men greppet i däcken kan minska även om bilen används sällan. Vi rekommenderar att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från däckens tillverkningsdatum.

Det finns en fyrsiffrig tillverkningskod på sidan av däcket, den s.k. DOT-markeringen. De två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat. De två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat. Exempel: 1019 betyder att däcket tillverkats vecka 10 år 2019.

Är däcken slitna?

Behöver du köpa nya däck gör du detta enklast hos din närmaste Volvohandlare​. Kostnaden kan du dela upp på 12 månader via ditt Volvokort – helt utan extra kostnad. Har du inget Volvokort kan du ansöka om det på carpay.se​​​​​

Så gäller bilförsäkringen

Om däcken blir stulna behöver du ha minst halvförsäkring för att kunna få ersättning för däcken. De däck som inte sitter på bilen ska vara förvarade i enskilt låst utrymme som bara du har tillgång till. Om dina däck förvaras på däckhotell är det deras ansvar att se till att dina däck inte blir stulna. ​​

Vinterdäck Volvo XC60.

Vinterdäck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att du använder vinterdäck om det är vinterväglag. Läs om olika däcktyper och vad du ska välja.
Sommardäck på en XC60 parkerad vid natur.

Sommardäck

Enligt lag ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men vi rekommenderar att det är åtminstone 3 mm. Detta för att minska risken för vattenplaning.