I samarbete med Volvo Cars sedan 1959


Framåtvänd bilbarnstol

När barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol är det dags att sitta framåtvänd på en bältesstol eller bälteskudde. Barnet ska vara minst 4 år gammalt men helst äldre för att sitta framåtvänd.

Leende flicka sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Vikten av att använda framåtvänd bilbarnstol 

Bältesstol eller kudde rekommenderas av forskare upp till dess att barnet är 140 centimeter långt och 10 - 12 år. 

Bältesstolen/-kudden är till för att höja upp barnet och placera säkerhetsbältet på rätt plats över höfterna eller ner mot låren och inte över magen. Barns höftkammar är inte färdigutvecklade i den åldern för att kunna styra ner bältet, så vid en eventuell krock/häftig inbromsning kan midjebältet tränga in i buken och ge inre skador. 

Skyddet hjälper även bältet att löpa ordentligt över axeln och bröstet, det ska helst vila mitt på axeln. Det är inte farligt om bältet delvis vilar mot barnets hals. Däremot är det direkt farligt om bältet är så långt ut på axeln att det riskerar att glida ner på armen. I värsta fall kan överkroppen glida ur säkerhetsbältet. Av samma skäl ska barnet aldrig ha bältet under armen eller bakom ryggen. 

Bältes­stol eller bältes­kudde 

En bälteskudde är lika säker som en bältesstol, förutsatt att bältet hamnar rätt på barnets kropp, det vill säga mitt på axeln eller nära halsen och över höften/låren och inte över magen samt att bältet är sträckt.  

För mindre barn är bältesstol att rekommendera framför bälteskudde. Barn rör sig mycket och en del somnar i bilen vilket riskerar att bältet hamnar fel på barnet. Bältesstolen ”ramar in” barnet och styr axeldelen av säkerhetsbältet så att det placeras korrekt på axeln. 

Ska krock­kudden kopplas ur? 

Tidigare gällde att inget barn under 140 centimeter fick sitta framför en krockkudde. För nyare Volvobilar gäller inte detta. Forskningen visar att krockkudden i nya Volvobilar inte ska kopplas ur när barnet sitter framåtvänt på bältesstol/-kudde i framsätet. Denna rekommendation är ett resultat av de senaste årens utveckling av krockkuddar. Hur ny bilen ska vara för att detta ska gälla skiljer sig mellan de olika Volvomodellerna.  

Kontrollera alltid i bilens användarhandbok för att se vad som gäller för just din bil.

Volvos säkerhetsrekommendationer för barn som åker i framsätet (PDF)

När kan barnet sitta helt utan bältes­stol/bältes­kudde? 

Först när barnet uppfyller nedan fyra steg kan det sitta helt utan bältesstol eller kudde: 

  1. Ryggen och rumpan är mot bilsätet
  2. Knävecken böjs vid sätets kant 
  3. Höftdelen av säkerhetsbältet ligger mot höft/övre delen av låren, inte mot magen
  4. Diagonaldelen av säkerhetsbältet ligger mitt på axeln
Illustration som visar när ett barn kan sitta med bälte utan barnskydd.
Leende bebis sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Bakåtvänt åkande

All forskning visar att upp till minst 4–5 års ålder är det absolut säkrast för barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol. Läs mer om hur barn sitter säkert i bilen.

Flicka med lila klänning sitter i framåtvänd bilbarnstol.

Sätt bältet rätt

Bältet skyddar bäst utan tjocka kläder. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet.

Flicka i grön t-shirt sitter i bakåtvänd bilbarnstol.

Montera bilbarnstol

Det är viktigt att barn sitter i bilbarnstol, men det är minst lika viktigt att bilbarnstolen är monterad på rätt sätt. Här kan du se film och läsa om hur du monterar stolen.