I samarbete med Volvo Cars sedan 1959

Elbil – laddning, försäkring och räckvidd

Antalet elbilar på marknaden växer och kanske är du en av dem som funderar på att byta ut bensin- eller dieselbilen mot ett klimatvänligare alternativ. Läs om fördelarna med att välja elbil och vad du behöver tänka på när det kommer till laddning, försäkring och räckvidd. Vi är med dig hela vägen.

Man går framför en parkerad vit Volvo XC40 recharge

Typer av elbilar

I dagsläget finns det huvudsakligen fem kategorier av elektriska bilar:

 • Elbil (BEV, Battery electric vehicle) – drivs av 100 % el via en eller flera elmotorer. Du laddar elbilen med ström från en laddstolpe, laddbox eller vägguttag. Elsäkerhetsverket rekommenderar inte regelbunden laddning i vägguttag.
 • Laddhybrid (PHEV, Plug-in Hybrid Vehicle) – har två sorters motorer, en el- och en förbränningsmotor. Du laddar elmotorn via elnätet på samma sätt som elbilen.
 • Hybridbil (HEV, Hybrid electric vehicle) – precis som laddhybriden har hybridbilen en el och en förbränningsmotor. Skillnaden är att hybridbilen har en mindre elmotor som laddas genom bromskraftåtervinning eller direkt av förbränningsmotorn när du kör.
 • Mildhybrid – En nära släkting till hybridbilen men med skillnaden att den inte går att köra på ren eldrift. Elmotorn är avsedd att ge extra kraft till förbränningsmotorn när det behövs, vilket bidrar till minskad bränsleförbrukning.
 • Bränslecellsbil/vätgasbil (FCV, Fuel Cell Vehicle) – en alternativ elbil som du tankar istället för att ladda. I en bränslecellsbil omvandlas syre och annat bränsle, vanligtvis vätgas, till el som driver bilens motor.

Fördelar med att köra elbil

Bättre för miljön

Biltillverkning överlag är inte bra för miljön, men livscykeln hos en elbil har mindre klimatpåverkan än en traditionell fossilbil. Dessutom kan du minimera koldioxidutsläppen genom att ladda med förnybar energi.

Billigare bil med Bonus Malus

Miljöanpassade fordon premieras med en bonus som täcker en märkbar del av den totala bilkostnaden. Högsta möjliga ersättning för 2021 är 70 000 kronor och gäller för bilar med nollutsläpp, det vill säga el- eller vätgasbilar.

Beräkna din bonus hos Transportstyrelsen.

Mindre underhåll

Underhållskostnaderna blir lägre tack vare att en elmotor har få rörliga delar. Du behöver till exempel inte oroa dig för dyra överraskningar så som kamremsbyte.

Tanka (ladda) hemma

Möjligheten att ladda hemma är ett starkt argument till att bli elbilsägare. Förutom att det är smidigt innebär det också att den totala driftkostnaden blir lägre än om du tankar med bensin eller diesel.

Exempel: Milkostnaden för en Volvo XC40 är cirka 2–3 kronor för el och 12–14 kronor för bensin.
Priset är baserat på att bensinen kostar 15,99 kr/l och elen 1,5 kr/kWh.

Så laddar du säkert

Att ladda säkert är enkelt om du följer de allmänna säkerhetsrekommendationerna. I Volvos laddskola går Niklas igenom vad du behöver tänka på när du laddar elbilen hemma eller på jobbet. Kolla på filmen eller läs om de viktigaste tipsen nedan. 

Installera en laddstation

Använd en laddbox eller laddstolpe när du laddar din elbil. De är framtagna för att klara belastningen som uppstår vid långvarig laddning och du slipper oroa dig för överbelastning eller överhettning av elsystemet.

Ett extra plus med laddstationer är att många av dem har smarta funktioner, så som schemalagd laddning och statistik över när elen är som billigast på dygnet. Kostnadseffektivt och säkert på samma gång.

Priset för att installera en laddstation varierar, men räkna med en engångskostnad på minst 10 000 kronor. Bra att känna till är att du har rätt till avdrag för både material och arbete med högst 50 000 kronor per år. Du kan ansöka om skattereduktion för grön teknik hos Skatteverket.

Vit Volvo XC40 Recharge laddas i laddstation

Håll dig borta från vägg­uttagen

Att ladda i ett vanligt vägguttag är en säkerhetsrisk, särskilt om elinstallationen har några år på nacken. De är helt enkelt inte gjorda för hög belastning under lång tid, vilket resulterar i att säkringar kan gå eller att det blir ökad värmeutveckling i eluttaget. Detta i sin tur kan leda till brand.

Viktigt att poängtera är att det finns laddkablar med temperaturövervakning som minskar de negativa riskerna, till exempel Schuko-kabeln som ingår när du köper en elbil från Volvo.

Laddning i eluttag ska endast ses som en temporär lösning och du bör alltid låta en certifierad elektriker gå igenom elen innan du börjar ladda.

Frågor och svar om laddning och batteriet

Det finns framförallt två laddningsalternativ:

 • Ladda i anslutning till din bostad via en laddstolpe eller laddbox.
 • Ladda bilen via en publik laddstation.

Det finns ett flertal appar och hemsidor du kan använda för att hitta laddstationer. Köper du en eldriven Volvo Recharge ingår till exempel ett Plugsurfin-konto som ger dig tillgång till fler än 200 000 landningsplatser runt om i Europa. Läs om samarbetet mellan Volvo Cars och Plugsurfing.

Andra tjänster du kan använda är:

Att ladda en elbil tar alltifrån 40 minuter via snabbladdning till 5–10 timmar om du laddar hemma. Det finns tre huvudsakliga faktorer som avgör hur lång tid det tar: batteriets storlek, vilken temperatur batteriet har och vilken effekt du laddar med.

Ett tips är att ladda när batteriet är varmt. Då har batteriet bäst förutsättningar för att ta emot och lagra energi.

Kostnaden för att ladda en elbil bestäms framförallt av batterikapaciteten och elpriset, men den påverkas också av om du laddar hemma eller vid en publik laddstation. För att räkna fram en ungefärlig kostnad kan du använda formeln: batterikapacitet (kWh) multiplicerat med elkostnad (cirka 1,50 kr/kWh*).

Räkneexempel Volvo XC40 Recharge:

 • Batterikapacitet 78 kWh multiplicerat med 1,5 kr/kWh = 117 kronor/laddning.
 • Med en beräknad räckvidd på 400 km** blir kostnaden cirka 0,3 kr/km

*Genomsnittligt totalpris på el 2019 enligt Statistiska centralbyrån.

** Beräknad räckvidd för Volvo XC40 Recharge P8.

Skadorna på bilen täcks av bilförsäkringen och du betalar den självrisk som gäller vid brand.

Om det blir skador på en byggnad som du äger, exempelvis ditt eget hus eller garage, är det byggnadens försäkring som ersätter kostnaderna. Om någon annans byggnad eller egendom blir brandskadad får ägaren till den skadade egendomen vända sig till sitt försäkringsbolag för att få hjälp och ersättning.

Bilförsäkring kan inte ersätta kostnaderna på något annat än själva bilen, även om bilen är orsaken till brandskadorna på byggnaden eller annan egendom.

Bilbatterier blir till skillnad från batterier i hemelektronik aldrig helt fulladdade eller urladdade. Detta gör att de tål betydligt fler laddningscykler. Däremot finns det fortfarande en del osäkerhet kring batteriernas livslängd.

Ett batteri som skadas i en krock ersätts med:

 • ett batteri som har samma ålder eller nyare
 • ett batteri som har gått samma antal mil

Om batteriet slutar fungera under garantitiden ersätts det av tillverkaren. Försäkringen täcker inte slitageskador, exempelvis att batteriets kapacitet skulle minska snabbare än väntat, eftersom det inte är en plötslig eller oförutsedd händelse.

Förardisplay Volvo elbil

Så långt kan du köra med en elbil

Antalet mil du kan köra varierar men många av dagens elbilar klarar mellan 30–40 mil på ren eldrift. Kör du till exempel en Volvo XC40 Recharge kommer du cirka 40 mil på en laddning.  

Faktorer som påverkar räckvidden är framförallt bilmodell, typ av elbil, batterikapacitet, hur mycket el bilen gör åt, temperatur, väglag, körstil och hastighet. 

Enkla knep att ta till för att maximera räckvidden är att köra mjukt med god framförhållning och hålla nere hastigheten. Dessutom har många elbilar förprogrammerade körlägen som hjälper dig att dryga ut antalet mil per laddning.

Hur säker är en elbil?

Köper du en el- eller hybridbil från Volvo kan du känna dig trygg med att den genomgår samma säkerhets- och krocktester som en bensin- eller dieselbil. Niklas Byvik, Product Manager på Volvo Cars Sverige, berättar kort om hur säkerheten hos en elbil säkerställs:

På tal om batteriet finns det en myt om att elbilar brinner mer frekvent än andra bilar. Något som inte stämmer och som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bekräftar i sin sammanställning över bränder med eltransportmedel 2018–2020. Spontana bränder orsakade av kemisk rusning i batteriet är mycket sällsynta och de flesta bränder som har registrerats beror på felladdning, till exempel att personen har laddat sin bil via ett 230V-uttag som inte är dimensionerat för höga laster under lång tid.

Person står lutad mot en vit Volvo XC40 Recharge

Vilken försäkring ska jag välja?

Det är egentligen ingen större skillnad på att försäkra en elbil kontra en bensin- eller dieselbil. Ska du till exempel försäkra en ny bil, med giltig personvagnsgaranti, ska du välja halvförsäkring oavsett drivmedel. Är bilen äldre än tre år rekommenderar vi en helförsäkring för att du ska ha fortsatt heltäckande skydd när garantin löper ut.

Fördelarna med att försäkra din elbil hos oss:

 • Rätt verkstad för din elbil – vi anlitar endast certifierade märkesverkstäder som har servicetekniker med rätt utbildning för att hantera Volvos elbilar.
 • Originaldelsgaranti – 100 % originaldelar för en fortsatt säker bil med ett bra andrahandsvärde.
 • En av marknadens bästa maskinskadeförsäkringar – du får en maskinskadeförsäkring som är anpassad efter el- och hybridbilar. I en elbil sitter nämligen andra typer av system, som till exempel ser till så att batteriet inte överhettas och att bilen förses med rätt mängd ström.
 • Digital skadehantering via vår app – du slipper åka till verkstaden för en första skadebedömning. Smidigt och positivt för miljön.
 • Bilbärgning dygnet runt, året runt. Skyddet ingår om du väljer minst en halvförsäkring.
 • Rabatt på försäkring som täcker laddbox och/eller laddstolpe – som kund hos Volvia får du 15 % rabatt på hem- och villaförsäkring hos If Skadeförsäkring. En försäkring som täcker bland annat skador på laddstation med tillhörande kabel.

Räkna och köp

Ditt pris framställs automatiskt . Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter.

Två händer håller i en smartphone som visar Volvia-appen

Volvia-appen

Du som är Volviakund behöver inte åka till verkstaden för att visa upp en skada på bilen och få den besiktigad. I vår app finns en funktion där du kan ta bilder på skadan och skicka till vald verkstad för bedömning.

Man i friluftskläder står bredvid Volvo V70 med två kajaker lastade på takräcket

Köpa begagnad Volvo

Det finns flera saker som är bra att tänka på och kolla upp om du ska köpa en begagnad bil. Här har vi samlat information och tips kring begagnatköpet.
Gående man och cyklande kvinna passerar vit Volvo XC40

Elbilar från Volvo

Hur elektrisk är du? På volvocars.com får du hjälp med att välja rätt elbil för dig och dina behov.