I samarbete med Volvo Cars sedan 1959
Antalet elbilar på marknaden växer och kanske är du en av dem som funderar på att byta ut bensin- eller dieselbilen mot ett klimatvänligare alternativ. Läs om fördelarna med att välja elbil och vad du behöver tänka på när det kommer till laddning, försäkring och räckvidd. Vi är med dig hela vägen.
I dagsläget finns det huvudsakligen fem kategorier av elektriska bilar:
Biltillverkning överlag är inte bra för miljön, men livscykeln hos en elbil har mindre klimatpåverkan än en traditionell fossilbil. Dessutom kan du minimera koldioxidutsläppen genom att ladda med förnybar energi.
Miljöanpassade fordon premieras med en bonus som täcker en märkbar del av den totala bilkostnaden. Högsta möjliga ersättning för 2021 är 70 000 kronor och gäller för bilar med nollutsläpp, det vill säga el- eller vätgasbilar.
Beräkna din bonus hos Transportstyrelsen.
Underhållskostnaderna blir lägre tack vare att en elmotor har få rörliga delar. Du behöver till exempel inte oroa dig för dyra överraskningar så som kamremsbyte.
Möjligheten att ladda hemma är ett starkt argument till att bli elbilsägare. Förutom att det är smidigt innebär det också att den totala driftkostnaden blir lägre än om du tankar med bensin eller diesel.
Exempel: Milkostnaden för en Volvo XC40 är cirka 2–3 kronor för el och 12–14 kronor för bensin.
Priset är baserat på att bensinen kostar 15,99 kr/l och elen 1,5 kr/kWh.
Att ladda säkert är enkelt om du följer de allmänna säkerhetsrekommendationerna. I Volvos laddskola går Niklas igenom vad du behöver tänka på när du laddar elbilen hemma eller på jobbet. Kolla på filmen eller läs om de viktigaste tipsen nedan.
Använd en laddbox eller laddstolpe när du laddar din elbil. De är framtagna för att klara belastningen som uppstår vid långvarig laddning och du slipper oroa dig för överbelastning eller överhettning av elsystemet.
Ett extra plus med laddstationer är att många av dem har smarta funktioner, så som schemalagd laddning och statistik över när elen är som billigast på dygnet. Kostnadseffektivt och säkert på samma gång.
Priset för att installera en laddstation varierar, men räkna med en engångskostnad på minst 10 000 kronor. Bra att känna till är att du har rätt till avdrag för både material och arbete med högst 50 000 kronor per år. Du kan ansöka om skattereduktion för grön teknik hos Skatteverket.
Att ladda i ett vanligt vägguttag är en säkerhetsrisk, särskilt om elinstallationen har några år på nacken. De är helt enkelt inte gjorda för hög belastning under lång tid, vilket resulterar i att säkringar kan gå eller att det blir ökad värmeutveckling i eluttaget. Detta i sin tur kan leda till brand.
Viktigt att poängtera är att det finns laddkablar med temperaturövervakning som minskar de negativa riskerna, till exempel Schuko-kabeln som ingår när du köper en elbil från Volvo.
Laddning i eluttag ska endast ses som en temporär lösning och du bör alltid låta en certifierad elektriker gå igenom elen innan du börjar ladda.
Det finns framförallt två laddningsalternativ:
Det finns ett flertal appar och hemsidor du kan använda för att hitta laddstationer. Köper du en eldriven Volvo Recharge ingår till exempel ett Plugsurfin-konto som ger dig tillgång till fler än 200 000 landningsplatser runt om i Europa. Läs om samarbetet mellan Volvo Cars och Plugsurfing.
Andra tjänster du kan använda är:
Att ladda en elbil tar alltifrån 40 minuter via snabbladdning till 5–10 timmar om du laddar hemma. Det finns tre huvudsakliga faktorer som avgör hur lång tid det tar: batteriets storlek, vilken temperatur batteriet har och vilken effekt du laddar med.
Ett tips är att ladda när batteriet är varmt. Då har batteriet bäst förutsättningar för att ta emot och lagra energi.
Kostnaden för att ladda en elbil bestäms framförallt av batterikapaciteten och elpriset, men den påverkas också av om du laddar hemma eller vid en publik laddstation. För att räkna fram en ungefärlig kostnad kan du använda formeln: batterikapacitet (kWh) multiplicerat med elkostnad (cirka 1,50 kr/kWh*).
Räkneexempel Volvo XC40 Recharge:
*Genomsnittligt totalpris på el 2019 enligt Statistiska centralbyrån.
** Beräknad räckvidd för Volvo XC40 Recharge P8.
Skadorna på bilen täcks av bilförsäkringen och du betalar den självrisk som gäller vid brand.
Om det blir skador på en byggnad som du äger, exempelvis ditt eget hus eller garage, är det byggnadens försäkring som ersätter kostnaderna. Om någon annans byggnad eller egendom blir brandskadad får ägaren till den skadade egendomen vända sig till sitt försäkringsbolag för att få hjälp och ersättning.
Bilförsäkring kan inte ersätta kostnaderna på något annat än själva bilen, även om bilen är orsaken till brandskadorna på byggnaden eller annan egendom.
Bilbatterier blir till skillnad från batterier i hemelektronik aldrig helt fulladdade eller urladdade. Detta gör att de tål betydligt fler laddningscykler. Däremot finns det fortfarande en del osäkerhet kring batteriernas livslängd.
Ett batteri som skadas i en krock ersätts med:
Om batteriet slutar fungera under garantitiden ersätts det av tillverkaren. Försäkringen täcker inte slitageskador, exempelvis att batteriets kapacitet skulle minska snabbare än väntat, eftersom det inte är en plötslig eller oförutsedd händelse.
Antalet mil du kan köra varierar men många av dagens elbilar klarar mellan 30–40 mil på ren eldrift. Kör du till exempel en Volvo XC40 Recharge kommer du cirka 40 mil på en laddning.
Faktorer som påverkar räckvidden är framförallt bilmodell, typ av elbil, batterikapacitet, hur mycket el bilen gör åt, temperatur, väglag, körstil och hastighet.
Enkla knep att ta till för att maximera räckvidden är att köra mjukt med god framförhållning och hålla nere hastigheten. Dessutom har många elbilar förprogrammerade körlägen som hjälper dig att dryga ut antalet mil per laddning.
På tal om batteriet finns det en myt om att elbilar brinner mer frekvent än andra bilar. Något som inte stämmer och som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bekräftar i sin sammanställning över bränder med eltransportmedel 2018–2020. Spontana bränder orsakade av kemisk rusning i batteriet är mycket sällsynta och de flesta bränder som har registrerats beror på felladdning, till exempel att personen har laddat sin bil via ett 230V-uttag som inte är dimensionerat för höga laster under lång tid.
Det är egentligen ingen större skillnad på att försäkra en elbil kontra en bensin- eller dieselbil. Ska du till exempel försäkra en ny bil, med giltig personvagnsgaranti, ska du välja halvförsäkring oavsett drivmedel. Är bilen äldre än tre år rekommenderar vi en helförsäkring för att du ska ha fortsatt heltäckande skydd när garantin löper ut.
Fördelarna med att försäkra din elbil hos oss:
Du som är Volviakund behöver inte åka till verkstaden för att visa upp en skada på bilen och få den besiktigad. I vår app finns en funktion där du kan ta bilder på skadan och skicka till vald verkstad för bedömning.
Hur elektrisk är du? På volvocars.com får du hjälp med att välja rätt elbil för dig och dina behov.